WHITEROOM SNOWBOARDING MAGAZINE; Три години по-късно – „NICKOLAY DODOV FOUNDATION“

168959_1727317553343_2073970_n Минаха 3 години от нелепия инцидент, сполетял нашия приятел Ники Додов в Аляска. Ние от Whiteroom, както и всички негови приятели, го приехме много тежко. Трудно ни е дори да говорим за това, но наистина загубихме ценен и добър човек. Той бе от най-позитивните и скромни хора, които сме срещали. В тази статия обаче няма да скърбим, а ще ви запознем с Наталия-Нани и Александър-Шошо, неговите родители, които създават Nickolay Dodov Foundation.
Няколко думи за тях Докато още живее в България Александър се запалва по зимните спортове – дълги години e инструктор на Витоша, Боровец и Банско, а освен всичко това успява да намери време за алпинизъм и ски рали. Обиколил е спортните школи на Славия и ЦСКА, а към Кремиковци работи като професионално платен планинар. Той е един от първите, които прокарват сноуборда в България и дори е от хората, които помагат за създаването на Сноуборд федерация в нашата страна. Шошо успява да предаде страстта към планината на своето семейство – Нани и малкия Ники. Заедно, със старото трабантче обикалят всички възможни точки на България, където може да се кара и изживяват страхотни мигове. Самите те споделят, че са „като един отбор“ – винаги заедно. Синът им Ники попива от опита на баща си и за кратко време става много добър с дъската и твърдите автомати. Той участва в почти всички бордъркрос състезания.
Напускането на родината След тежката инфлация през 1997 г. Шошо и семейството му решават да напуснат България. Те заминават за Америка и се установяват в Bear Valley – малко планинско градче, където зимата буквално не си отива и сняг има до юни месец. Като хора отдадени на зимните спортове, те се влюбват в прекрасното местенце, което е с малко население и е доста спокойно, а най-големият плюс е, че снегът се трупа за отрицателно време. За една нощ, споделя Нани, се събира сняг колкото един „човешки ръст“. Какво по-хубаво от това, бихме казали ние. 580777_10200495182492664_1563412420_n Не след дълго младото семейство отваря бояджийско студио, с което да се изхранват – боядисвайки къщи. Ники, освен че помага на татко си, бързо намира приятели в снежното градче, които също се включват в работата. В замяна на тяхната помощ Наталия им готви, а работата заприличва на детските лагери, които само сме гледали в американските филми. Тримата обикват все повече планинския град и се чувстват чудесно. Не изпитват никакви затруднения с адаптацията към мястото и се радват на един спокоен и нормален живот. В същото време Ники решава да спре със състезанията, тъй като смята, че това не е за него. Маха твърдите автомати, слага меките и влиза в powder-a, който го привлича страшно много. Събира се със своите приятели и започват да карат извън пистите. Майка му също се запалва по извънпистовото каране, но за начало се пуска само под лифтовете, карайки под окуражаващите викове на Ники и неговата компания. Днес, с годините опит, “Powder Mom” може да кара откъдето си пожелае и не се страхува от нищо. unnamed (3) unnamed И тримата стават много добри в това, което правят, но никога не си дават зор. Не търсят публичната изявата или чуждото признание, а просто се радват на хубавите мигове. Винаги гледат да са заедно и да изпитват удовлетворение от най-малките неща. Нани описва начинът им на живот много точно – “Go with the flow”.
Създаване на фондацията След трагичния инцидент на 13.03.2012 г. в Аляска се установяват много грешки от страна на водача на групата. Нани и Шошо започват свое разследване и се опитват да намерят причините, довели до смъртта на техния син. Оказва се обаче, че корупцията в Аляска е голяма и всички си затварят очите, а организациите се интересуват единствено от „печеленето на пари“. Наталия сподели с нас, че там голяма част от хората не гледат с респект към планината, а по-скоро с насмешка към опасностите, които крие и имат така нареченото “Cowboy attitude”. Нередностите, които откриват се опитват да разпространят и по този начин да предпазят много други, които също биха тръгнали по пътя на Ники. Работят със сенатора на Калифорния, с National Forest (федерална инстанция), Националния център за лавинна безопасност за цяла Америка и всякакви други лавинни центрове, и се опитват да променят положението. Разбира се получават много подкрепа от приятели, от непознати хора и заедно с тях се борят срещу другата страна – голямата машина за правене на пари. И макар всичко това да не е лесно Нани и Шошо не се отказват и продължават напред. Резултатът не закъснява и след като минават през цялата бюрокрация и документи успяват да отварят Nickolay Dodov Foundation през есента на 2013 г. Освен те двамата, в оснавата й стои и John Jackson – добър приятел на Ники. 1012604_1494449897451944_3904931873635448064_n Чрез нея те провеждат две слоупстайл състезания.905842_1515657808664486_1686238089968243734_o Много спонсори се отзовават и много малки деца участват в тях. Организират се безплатни лекции по лавинна безопасност, насочени към деца под програмата “Know before you go”. А най-голямото признание идва от това, че директорът на Националната служба за лавинна безопасност на Юта участва като лектор на семинарите. unnamed (4) Това е и основната идея на фондацията – разпространяване на безплатни лекции и курсове по лавинна безопасност за деца и тийнейджъри. Най-хубавото е, че има силен отзвук – доста ски и сноуборд отбори, учители, дори работници в планините присъстват на тези лекции. 10410348_1607456882817911_7155951804101042658_n unnamed (6) Следващата стъпка на фондацията е да организира и безплатен, тридневен Level 1 лавинен курс за децата, които не могат да си го позволят. Работят и по въпроса тази програма да се предложи на всички професионални и национални отбори, за да може малчуганите още от ранна възраст да се запознаят с опасностите в планината. Другата идея, която искат да реализират е свързана със сноуборд и ски филмите. Целта им е след края на всеки филм водачът на групата да разкаже за опасностите, които съществуват и да обясни как са ги избегнали, тъй като всички сме гледали какви склонове и улеи пускат професионалните карачи.
Посланието Казват, че все още са новаци в организирането на тези събития, но вярват и знаят че Ники е с тях и им помага. Планината е техният живот, но в същото време се учат всеки ден от нея, имат респект и искат да го предадат на другите чрез Nickolay Dodov Foundation. „Колкото повече знаят децата, толкова по-добре“ казват Нани и Шошо в един глас. Ние също като тях смятаме, че всеки, който излиза в планината трябва да бъде добре подготвен. Поради тази причина подобни лекции за лавинна безопасност трябва да се изнасят навсякъде по света и винаги първо да мислим за безопасността, а след това за всичко останало. 563235_1457278397835761_729382623_n unnamed (9) Нани и Шошо Благодарят на абсолютно всички, които ги подкрепят! Ние от Whiteroom искрено се прекланяме пред инциативата на Нани и Шошо. Само много силни хора, като тях, могат да се захванат с подобно дело. А Ники – ти, братле, покарай в пудрата там горе! 10302101_1494859557410978_180539298684135085_n

– See more at: http://www.whiteroom.bg/tri-godini-po-kusno-nickolay-dodov-foundation/#sthash.r6x0yoEI.dpuf

Leave a comment